Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu 3

Dikkat Eksikliği Tedavisi

0 Comments

DEHB erken fark edildiğinde, tedaviye çok iyi yanıt veren bir bozukluktur. Dikkat eksikliği tedavisinde öncelikle kişinin yaşı, cinsiyeti, başka hastalığı olup olmadığı tespit edilmelidir. Bazı durumlarda çocuklara bazı eğitimler, dikkat geliştirme progrmaları ya da terapiler uygulanarak bu sorunun üzerinden gelinebilir. Bazen de terapi ve eğitimlerin yeterli olmadığı durumlarda ilaçla tedavi de gerekebilir. Doktor, aile ve öğretmenin bu konuda işbirliği içinde olması ve çocuğa karşı anlayışla yaklaşmaları çok önemlidir.

Tedavi edilmediği takdirse çocukların ders başarısında düşme, günlük yaşamda uyum sorunları gibi birçok soruna neden olur.  Bu da çocukların özgüven eksikliği yaşamasına  sebep olur. Çocukların yaşadığı bu özgüven sorunları çocukla birlikte büyür ve ileride yaşamını olumsuz açıdan etkiler. Sırf okul başarısını değil, hayat kalitesini, sosyal ilişkilerini, iş yaşamındaki kaliteyi de düşürür.

Dikkat Eksikliğinde İlaç Tedavisi

DEHB tedavilerinde sıkça başvurulan yöntemlerden biri de ilaç tedavisidir. Bu ilaçlar genelde uyarıcı yani stimulan denilen ilaçlardır. Yapılan araştırmalar uyarıcı grubundaki ilaçların dikkat eksikliğinde bayağı etkili olduğunu göstermiştir. Bu ilaç grubunda olan ilaçlar kırmızı reçete ile satılır. Bu ilaçlar kişinin hareketlilik ve dikkat düzeyinin normale seviyelere gelmesine yardımcı olur. Bu tür ilaçlar, dolaylı yollardan çocuğun okul başarısının artmasına, sosyal ilişkilerinin iyileşmesine, daha uyumlu biri olmasına  ve duygu dünyasının da düzelmesine etki eder.  Yalnız bu tür ilaçların etkileri belirli saatler boyunca görülür ve sonra kaybolur. O yüzden düzenli bir şekilde mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Çocuğun yaş, boy, kilo ve sağlık durumuna göre ilacın dozu ayarlanmalıdır.

Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği

Her ne kadar çocuklukta görülür desek de tedavi edilmediği takdirde yetişkinliğe kadar uzanabilir. Yetişkinlikte de iş başarısında düşüklük, sosyal ilişkilerde başarısızlık gibi sonuçlara neden olabilir. Özellikle yetişkinlikte sabırsızlık, acelecilik gibi tavırlar olarak kendini gösterir. Bu da sabır isteyen durumlarda kişiyi zor durumda bırakır.

Dikkat Geliştirme Programları

Son yıllarda dünya da dikkat geliştirmeyi amaçlayan bilgisayar tabanlı bir çok program geliştirilmiştir. Bu programlar ile çocuğun dikkatini toplamayı  ve dikkat süresini uzatmayı amaçlar. Çeşitli oyun ve etkinliklerle hafızayı güçlendirerek çocuğun gördüğü şeyleri aklında tutması da sağlanır. Paket şeklinde hazırlanan bu programlar genelde 10-15 oturum arası uygulanır.

DEHB ve Nerosound

Dikkat eksikliği tedavisinde son yıllarda yeni geliştirilen birçok program kullanılmaktadır. Bu programlardan biri de nerosound isimli programdır. Bu programla çocuk bir bütün olarak ele alınır. Ve bir çok açıdan gelişim desteklenir. Bu programlarda çocuklara elektronik cihazlarla gönderilen farklı aralıklardaki sesler ile çocuğun direkt beynindeki bazı bölgelerin uyarılması amaçlanır. İlaçlarla beynin kimyasında yapılmak istenen değişiklik, ilaçsız bir şekilde yapılır. Bu çalışmalarla çok iyi sonuçlar alındığı gözlemlenmiştir. Unutulmamalıdır ki en iyi tedavi, erken tedavidir.

Artı Enstitü

Artı Enstitü
× Merhaba