Oyun Terapisi Eğitimi
Oyun her coğrafyada, her yaştaki çocukların bilişsel, duygusal, sosyal ve fiziksel becerilerini geliştiren en önemli etkinliktir. Oyun, çocuğun iç dünyasına açılan bir penceredir. Bu pencereden yansıyanları doğru şekilde algılayıp, bunları yorumlamak çocuğun kelimelerle anlatamadıklarını fark etmemizi sağlar. Oyun dünyadaki tüm çocukların ortak etkinliğidir ve iyileştirici bir etkiye sahiptir. Çocuğun bilinçaltını yansıtır. Çocuklar boşanma, okula başlama, taşınma gibi kendilerinde travma oluşturacak bir duruma maruz kalabilirler. Çocuklar yaşadıkları travmatik olayları oyuna dönüştürerek bununla baş etmeye çalışırlar.
Oyun terapisi; çocuğun iç dünyasında yaşadıklarını çeşitli oyun ve oyuncaklarla anlatmasını sağlayan bir terapi tekniğidir. Oyun terapisi ile çocuğun baskıladığı olumsuz duygular, kabul edilebilir etkinliklere dönüştürülerek, çocuğun bu duygulardan kaynaklanan stres ve çatışmalardan kurtulması sağlanır. Oyun terapisinde çocuğun kendini güvende hissetmesi çok önemlidir. Terapistin çocuğun dünyasına girerek onunla doğru şekilde iletişim kurması aradaki güven bağının oluşmasında önemli rol oynar. Aradaki güven bağını oluşturan terapist, çocuğa farklı oyuncaklar ve oyunlar sunarak, çocuğun hissettiklerini oyuna yansıtması konusunda onu cesaretlendirir. Çocuklarda görülen ve yetişkinler tarafından olumsuz olarak nitelendirilen davranışların çoğu aslında birer sonuçtur. Oyun terapisinde amaçlanan bu davranışların altında yatan sorunları, ihtiyaçları, eksiklikleri fark etmek ve bunları gidermeye yönelik çözüm yolları geliştirmektir.
Sağlıklı toplumların oluşması ancak sağlıklı geçirilen bir çocukluk dönemi ile mümkündür. Kişiliğin büyük bir kısmı çocuklukta şekillenir. Çocuklukta yaşanılan sorunların vaktinde fark edilip, çözüme kavuşturulması çok önemlidir ve geleceğe yapılan önemli bir yatırımdır. Oyun terapisi bu noktada büyük bir boşluğu doldurmuştur.
Oyun terapisi sayesinde ayrıca çocukların empatik düşünme, sorumluluk alma, problemlere karşı çözüm geliştirme gibi sosyal becerileri de gelişir.
Oyun terapisi eğitimi ile çocuğun iç dünyasında yaşadıklarını terapötik bir yaklaşımla ele alıp değerlendirmek mümkündür. Oyun terapisi eğitiminde; çocuklarla doğru şekilde iletişim kurmanın yanı sıra bu zamana kadar bu alanda yapılmış çalışmalar, geliştirilmiş yaklaşımlar ve bilgiler aktarılmaktadır. Aynı zamanda uygulama yaparken gereken becerileri edinmek için vaka değerlendirmelerine de yer verilmektedir.