Bilişsel Davranışçı Terapi
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), olumsuz düşünce ve davranışları değiştirerek ruhsal sorunları yönetmeyi amaçlayan etkili bir terapi yöntemidir. Günlük yaşamda ruh sağlığını korumayı hedefleyen BDT, depresyon, kaygı bozuklukları ve öfke problemleri gibi birçok sorun için bilimsel olarak desteklenen bir yaklaşımdır. Terapide, danışan aktif olarak sürece dahil olur ve günlük ödevler ile korkularla başa çıkma becerileri geliştirilir.
4.8 Puanla
Yüksek Müşteri Memnuniyeti
Olumsuz Düşünceleri Dönüştüren Etkili Terapi Yöntemi
Düşünce ve Davranışları Değiştirir
Olumsuz düşünce ve davranışları değiştirerek ruhsal sorunları yönetir ve iyileştirir.
Günlük Hayata Odaklanır
Geçmişten ziyade güncel sorunlara odaklanarak günlük yaşamda ruh sağlığını korur.
Aktif Katılım ve Ödevler
Danışan, günlük ödevler ve görevlerle terapi sürecine aktif olarak katılır.
Korkularla Yüzleşme
Danışanın korkularıyla yüzleşmesini sağlayarak kaygılarıyla başa çıkmasına yardımcı olur.
Bilişsel Davranışçı Terapi
Bilişsel Davranışçı Terapi
BDT olarak da adlandırılan bilişsel davranışçı terapiler günümüzde sık kullanılan etkili terapi yöntemlerinden biridir. Sorunların çözümü için kullanılan terapiler içinde en çok bilimsel veriye sahip terapi yöntemidir. Düşünce ve davranış şeklinizi değiştirerek sorunlarınızı yönetmenizi sağlayan bu terapi yöntemi birçok psikolojik bozukluğun tedavisinde kullanılmaktadır. Diğer terapi yaklaşımlarından farklı olarak geçmişe değil güncel sorunlara odaklanır. Günlük hayatın içinde ruh sağlığını korumayı hedefler. Terapistler BDT de sorunların kendilerinden ziyade insanların sorunlara yüklediği anlamlardan kaynaklandığı varsayımına dayanır. İşe yaramayan, gerçekle bağdaşmayan düşünceler bireyin kendini güvende hissetmesini zorlaştırır. BDT de amaç öncelikle bireyin uygun olmayan olumsuz düşüncelerinin değiştirilmesi ve daha sonra davranış değişikliği meydana getirmektir. Bireyin yaşadığı sorunların kaynağı geçmişten getirdiği çarpık düşüncelerdir. Terapide doğru düşünme becerileri öğretilir. Düşünceler değişince duygular da değişir. Duygular değişince davranışlar da değişir.
BDT, bir çok sorun için farklı yöntemlerin kullanıldığı geniş bir terapi ekolüdür. Bazı sorunlar için davranışçı yaklaşımlar öne çıkarken başka sorunlarda bilişsel yöntemler ön plana çıkabilir.
BDT düşüncelerinizin, duygularınızın, fiziksel duyumlarınız ve davranışlarınızın birbirine bağlı olduğu ve olumsuz düşünce ve duyguların bireyi kısır bir döngüye hapsettiği varsayımına dayanır.
BDT günümüzde çok görülen depresyon, yeme bozuklukları, ankisiyete bozuklukları, OKB, öfke problemleri gibi yaşamı olumsuz etkileyen, bireyin hayatını zorlaştıran durumlarda kullanılan ve sağlayan bir terapidir. Bu terapi tekniğinde danışan da iyileşme sürecine aktif olarak katılır. Danışan sürece ne kadar çok dahil olursa çözüm süreci o kadar hızlı ilerler. BDT’de ödev tekniği fazlaca kullanılır. Günlük tutma, çeşitli görevler yapma, yaşadığı duygu ve düşünceleri kaydetme gibi birçok çalışmayı içerir. Bunun yanı sıra birey kaçındığı durumlara maruz bırakılarak kaygılarıyla ve korkularıyla baş etmesi amaçlanır. BDT bireyi zora sokan soruları küçük parçalara ayırarak çözmeyi hedefler. Adım adım ilerler.
BDT’de birey neler kazanabilir?
– Sorunları net bir şekilde tanımlamayı
– Olumsuz otomatik düşünceleri fark etmeyi
– Geçmiş yaşantıların bugünkü duygu ve düşünceleri nasıl etkilediğini
– Olumlu düşünmeyi ve olaylara farklı açıdan bakmayı
– Korkularla yüzleşmeyi
– Genelleme yapmamayı
– Korkuları ile yüzleşmek gibi bir çok beceriyi kazanır.
Terapide nihai hedef, tedavi sırasında öğrenilen becerileri günlük yaşama aktarmak ve sorunlarla baş edebilmeyi sağlamaktır.
BDT ile her yaş grubu danışanla çalışılabilir.
Yetişkin psikolojik danışmanlık hizmetlerinde yaygın olan bu kuram, günümüzde 2-10 yaş grubu çocuklarda “BDT Odaklı Oyun Terapi” ile aile danışmanlığında da “Bilişsel ve Davranışsal Çift ve Aile Danışmanlığı” olarak da önemli yer tutmaktadır.
Neden Artı Enstitü’yü Tercih Etmelisiniz?
Artı Enstitü, Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) alanında uzman ekibiyle kişisel sorunlarınızı etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olur. Bilimsel temellere dayanan yaklaşımlarımız ve bireysel ihtiyaçlara uygun stratejilerimizle sağlıklı bir yaşam sürmenize destek sağlarız.
Uzman Terapistler
Alanında deneyimli ve eğitimli terapistlerimizle kaliteli hizmet sunarız.
Bilimsel Yaklaşımlar
BDT’nin en güncel ve etkili yöntemlerini uygulayarak bilimsel temellere dayanan çözümler sunarız.
Bireysel Yaklaşım
Her bireyin ihtiyaçlarına özel, kişiselleştirilmiş terapi planları oluştururuz.
Aktif Katılım ve Destek
Danışanlarımızı sürece aktif olarak dahil eder, sürekli destek ve rehberlik sağlar, ilerlemeyi yakından takip ederiz.
Sıkça Sorulan Sorular
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için sıkça sorulan soruları ve cevaplarını burada bulabilirsiniz. Sorularınızın yanıtları, BDT’nin nasıl çalıştığını ve nasıl fayda sağlayabileceğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), olumsuz düşünce ve davranışları değiştirerek psikolojik sorunları yönetmeyi amaçlayan bir terapi yöntemidir. Günlük yaşamda ruh sağlığını korumaya odaklanır ve mevcut sorunlarla başa çıkmak için bilimsel temellere dayanır.
BDT, depresyon, kaygı bozuklukları, öfke problemleri, yeme bozuklukları ve OKB gibi psikolojik sorunların tedavisinde kullanılır. Terapi, danışanın kişisel ihtiyaçlarına göre özelleştirilir.
Danışan, BDT sürecinde aktif olarak katılmalı ve terapistin verdiği ödevleri yerine getirmelidir. Bu ödevler, günlük tutma, çeşitli görevler ve korkularla yüzleşme gibi aktiviteleri içerir ve terapinin etkinliğini artırır.
Şimdi İletişime Geçin
Bizi Arayın veya iletişim sayfamızdan formu doldurun biz sizi arayalım.